category_news
WBVR ontvangt 24,5 miljoen euro subsidie om vaccin tegen Rift Valley Fever verder te ontwikkelen
De Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) breidt haar samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, onderdeel van Wageningen University & Research) uit om een kandidaat-vaccin tegen Rift Valley fever virus (RVFV) verder te ontwikkelen. WBVR zal met behulp van een consortium klinische trials in Oost Afrika gaan uitvoeren, een regio waar momenteel mensen het meeste risico op infectie lopen.
CEPI investeert met steun van de Europese Unie (EU) tot 25,9 miljoen dollar (= 24,5 miljoen euro) in klinische trials om de werking en veiligheid van een levend-verzwakt vaccin, genaamd hRVFV-4s, te testen in mensen die een risico op infectie lopen. WBVR zal met de CEPI-subsidie een consortium coördineren om zogenaamde Fase I/IIa studies is Oost-Afrika uit te voeren. “Deze studies zullen helpen om de ontwikkeling van een vaccin te versnellen. Naast het bieden van bescherming tegen RVF in gebieden waar het virus al actief is, zal een RVF-vaccin bijdragen aan de paraatheid voor potentiële virusuitbraken elders, bijvoorbeeld Europa”, zegt Paul Wichgers Schreur, onderzoeker bij WBVR, ontwikkelaar van het hRVFV-4s vaccin en leider van het consortium.
Dodelijk virus
RVF is een potentieel dodelijk virus dat op mensen kan worden overgedragen door contact met besmet bloed, lichaamsvloeistoffen of weefsels afkomstig van geïnfecteerd vee of door muggenbeten. De ziekte kan ernstige ziekte veroorzaken met symptomen zoals encefalitis en bloedingen en doodt ongeveer 1 procent van alle mensen die het infecteert. RVF raakt ook de bestaanszekerheid van mensen in landen waar uitbraken voorkomen, omdat het vaak leidt tot grootschalige veesterfte. Vanwege de impact op zowel mensen als dieren is RVF een uitstekende kandidaat voor een 'One Health' benadering van ziektebestrijding. Er zijn nog geen veilige en effectieve humane vaccins of behandelingen goedgekeurd voor gebruik tegen RVF. De ontwikkeling daarvan wordt als een topprioriteit beschouwd door zowel het CDC voor Afrika als het R&D Blueprint-team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Eerdere proeven
Een Fase I klinische studie in België, ondersteund door een eerdere CEPI/EU-subsidie, wordt momenteel afgerond met hetzelfde vaccin. “In deze eerste klinische studie bij mensen werden veelbelovende resultaten gezien die de basis vormden voor de voortzetting van onze samenwerking met CEPI”, zegt Wichgers Schreur.
Partnerschap
“We hebben dringend een vaccin nodig om onze verdediging tegen de opkomende ziekte Rift Valley Fever te versterken en zo de kwetsbare bevolkingsgroepen die eraan worden blootgesteld te beschermen. Door middel van CEPI's uitgebreide samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research, gesteund door EU-financiering, zullen we belangrijke informatie verzamelen die nodig is om de ontwikkeling van dit vaccin te versnellen. Hierdoor komt een oplossing dichterbij voor het groeiende aantal mensen dat kan worden getroffen door deze potentieel dodelijke ziekte,” stelt dr. Richard Hatchett, CEO van CEPI.
“Een effectief vaccin tegen Rift Valley-koorts levert een grote bijdrage aan het voorkomen van meer frequente en dodelijke uitbraken, met alle ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en sociaaleconomische gevolgen die we vandaag de dag zien. Ik ben blij dat deze essentiële onderzoeksprojecten nu van start kunnen gaan met de standvastige steun van de Europese Unie en Horizon Europe, via onze geweldige samenwerking met CEPI,” aldus Marc Lemaître, directeur-generaal Onderzoek en Innovatie, Europese Commissie. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de projecten die vandaag van start gaan ons nog dichter bij een effectief vaccin tegen Rift Valley Fever zullen brengen.”